Sevärdheter på Sri Lanka

August 25, 2020

Sevärdheter på Sri Lanka

Innehåll

Vad är Sri Lanka utan safari, ruiner, tempel, teplantage och stränder?

Här har vi samlat ett par höjdpunkter som vi tycker du bör ta med när du ska besöka vackra Sri Lanka som nu har blivit utsedd till ett av de främsta resmålen år 2019. Har du inte varit där? Då är det hög tid att du planerar resan dit, kanske med vår hjälp?

Table of Contents

Uda Walawe Nationalpark –

belägen i södra delen av Sri Lanka och känd för alla sina elefanter, här finns ca 500. Vegetationen här är låg så det är relativt enkelt att spana efter djuren – och stor chans att få se dem.

Yala Nationalpark –

ligger också i södra delen av Sri Lanka och främst känd för sina leoparder, och här finns det en riktigt bra safari med övernattning som vi rekommenderar och privata gamedrives för bästa upplevelse.

Wilpattu National Park –

ligger norr om Colombo och extra känd för möjlighet att se björn – sloth bear. Ca 4 timmar körning norr om Colombo.

Tempel och Ruiner

I rätt ordning kan nedan göras på en rundtur med början i Colombo och körning ca 4 timmar till Sigirya Rock, Pidurangala Rock samt Dambulla Caves, före resan fortsätter till Kandy och Ella för teplantagens skull. Vidare söderut till Yala och Uda Walawe Nationalpark för att göra safaris, avslutningsvis Galle med stränder på västkusten. Reser ni från maj till oktober är det bättre med östkusten, rådgör med oss.

Solnedång på Sigirya – Lejonklippan

En gång huvudstad i Norra Sri Lanka, idag återstår bara ruiner av palatset men wow vilken underbar klättring att komma upp på toppen av klippan. Ett måste om du är i området. Berget reser sig hela 380 meter och är brant på alla sidor om berget.
Det tar ca 45 minuter att ta sig upp, trappor ända upp till toppen och väl där uppe är det en stor platå som man kan gå runt på och se ut över landskapet. Fantastiskt.

 

Sista biten upp, som tidigare var entren till det kungliga palatset, leder en brant järntrappa upp till toppen. Man går fortfarande in i ”porten” för att nå trappan, och där ser man tydligt de två enorma lejontassar som är kvar som ruiner.

Soluppgång på Pidurangala Rock

Medan Sigiriya Rock är den mest kända och mest besöka, så finns det en mindre känd ”lillebror”  som också är väl värd också ett besök! Nämligen Pidurangala Rock!  Med en underbar vy över Sigirya Rock och en fantastisk vandring upp på berget, är detta en minnesrik morgonstund. Speciellt tidig morgon så ni får chans att se soluppgången. Ta gärna med frukostpicnic som vi kan lova smakar underbart efter morgonpromenaden upp till toppen.

Dambulla Caves

Det gyllene templet i Dambulla ligger med på UNESCOs världsarvslista från år 1991, och här finns inte färre än 80 grottor, 5 helgedomar, 4 kloster och 157 statyer.

Tandtemplet – Tempel of Sacred Tooth Relic

Sri Lanka har en mix av religion bl a är många här i landet muslimer, buddister, kristna eller hinduer. Många av templen här i landet är dock Buddisttempel och hindutempel.

 

Sri Dalada Meligawa – The Temple of Sacred Tooth Relic – är ett måste om du är i Kandy. Mitt i stan ligger detta temple som är intressant att besöka. Det sägs att templet har i sin ägo en tand som har tillhört inte mindre än själva Buddha, och det sägs även att den som har tanden i sin ägo har makten över landet.
Templet som har tanden i sin ägo är en av de mest heliga platser för hela buddistvärlden.

Ella, Nuwara Eliya och Horton Plains Nationalpark

är sevärda områden som alla ligger relativt nära varandra, och höjdpunkter här är att åka med det gamla tåget som går mellan dessa byar.

 

Om du aldrig trodde att te kunde vara vackert, har du aldrig varit på Sri Lanka! En kommentar som ofta dyker upp efter man varit på Sri Lanka är hur ett så litet land tidigare känt som Ceylon kan ha så många olika delar och sevärdheter.

 

Vackert, charmigt och vänligt! 

Från de historiska delarna såsom Sigirya Rock till de öde långa vackra stränderna till elefant- och leopard safaris – så finns det så mycket mera ….

 

Sri Lankas berg- och högplatå i mitten av riket, är så vackert så man nästan tappar andan. Den sagolika vackra tågresan som går mellan byarna, från Ella till Nuwera Eiyla till Kandy är ett måste för turisten. Så genuint och äkta och vackert.

Nuwera Eliya

när man når fram hit så går temperaturen ner markant, eftersom du är på en hög nivå, ca 2000 meter över havet. Du är nu mitt bland teplantagen och här finns några hotell, några barer och några restauranger – och en mängd teplantage. Vart du än vänder dig så ser du teplockerskor och gröna välplanterade teplantage och en massa Tuk-Tuks som är det bästa transportmedlet. Besök gärna en tefabrik när du här i området.

Ella

Kliv gärna på tåget i Nuwera Eliya och gå av i Ella, en lagom tågresa på 3 timmar. Ella är en charmig liten bergsby, med fåtal restauranger och cafeer och bra shopping. Behöver du mer kontanter finns här också en ATM.

Här bor du bäst på 98 Acres Resort, i deras vackra trästugor med den perfekta utsikten mot Little Adams Peak. Glöm inte att också göra vandringen upp till Little Adams Peak, som  är en bergstopp som du når till fots, en vandring som tar ca 40 minuter upp till toppen och ca 10 minuter att gå tillbaks.

 

Vandringsleden går precis förbi ”98 Acres Resort”  så det är en perfekt kombo att bo här 1-2 nätter och göra vandringen. Ibland förväxlas Little Adam Peak med Adams Peak som är ett högt berg i närheten av Hatton och man kan även bestiga Adams Peak, något för den vältränade eftersom det är inte mindre än 5 500 trappsteg upp till Adams Peak och tar ett par timmar. En häftig bedrift för den äventyrslystne.

Missa inte heller Nine Arches Bridge i Ella

Vacker bro som slingrar sig över en höjd och som är ofattbart häftigt att se.

Var finns de finaste stränderna?

Reser du under mitten december till slutet april är det bäst att besöka Sri Lankas västkust där de finaste stränderna finns. Exempel på de vackraste och lugnaste på västkusten är, Hikkaduwa för partyälskarna och med närhet till Galle. Vill du åka på valskådning så är det Mirissa Beach som är bästa området att utgå ifrån.

 

En annan mycket fin strand är Unawatuna Beach men kanske den allra finaste är just Tangalle Beach. Ligger långt söderut och bjuder på lugna vågor och bra bad för den badsugne. Här ska ni absolut passa på att boka in några nätter på ljuvliga lilla privatägda boutiquehotellet som ligger precis på stranden och som heter ”The Last House”. Varför heter det så? Jo, just eftersom det är sista lilla huset på den här stranden… charmigt med superbt läge, underbar service och god mat.

Kumu Beach Resort

är en annan fantastisk resort, liten boutique stil med egen strand (dock ej privat då det ej finns privata stränder på Sri Lanka) men den kändes privat när vi var där för det var bara hotellets gäster som var på stranden. Här finns en pool och rummen är charmiga och rymliga.

När är det bäst att resa till Sri Lanka?

Vill du resa från april till augusti är östkusten bättre. Arugam Bay är bra för surfare och här finns små mysiga fiskebyar längs med stranden. Här finns ett par riktigt fina stränder längs med kusten och några vackra resorts med superbt läge. Låter det lockande, kan vi ta fram ett passande reseupplägg.

Galle på västkusten

Ett besök i Galle är ett måste, på resan till Sri Lanka. Provinshuvudstad och med bra läge i sydvästra Sri Lanka, ca 2 timmars resa från Colombo. Många börjar eller slutar sin resa här i Galle. Många små charmiga restauranger, trevliga butiker, liten gågata, här finns ett fort och en fyr. En dag att promenera runt i Galle är absolut givet på resan. Vill ni bo över natt i Galle kan vi varmt rekommendera 5 unika hotell i området som vi har besökt och bott på sjäva.

 

Relaterad Resor

Allt Resor
14% RABATT
Klassisk resa
Privat förare
Rundresa

Gyllene triangeln på Sri Lanka

En rundresa med kultur, te, tåg, safari, strand & avkoppling, på 13 dagar.

Fr. 44 210 37 950 SEK
Boutiquehotell
Privat förare
Te, Tåg, Kultur

Sri Lanka Boutiqueresa

Resa med högklassigt boende och med privat förare på 14 dagar.

Fr. 44 990 SEK
Genuint
Privat förare
Aktiviteter

Sri Lanka äventyrsresa

En genuin resa till Sri Lanka, som tar er off the beaten track på 12 dagar.

Fr. 34 750 SEK
Äventyrsresa
Privat förare
Safari & Strand

Familjeäventyrsresa Sri Lanka

Äventyrlig resa med charmigt boende med pool, safaris och natur, med privat förare på 12 dagar.

Fr. 29 990 SEK

Vill du har mer information om våra exotiska resor och upplevelser?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Thank you for subscribing!