Mer om Hurtigruten

Från de magnifika fjordarna i Norge till de otroliga isfyllda vikarna i Antarktis är Hurtigruten känd för sin omfattande samling av resor till avlägsna, vackra och dramatiska kuster från högt upp i norr till längst ner i söder. Med över 120 år av maritim erfarenhet och vår flotta av sexton intima och bekväma skepp, erbjuder vi resor som går bortom den traditionella kryssningen. Detta tillåter närgångna möten med naturen, djurlivet och folket längs kuster i när och fjärran.

LÅT OSS TA DIG DIT

Som en del av Hurtigrutenfamiljen kan du vara säker på att vi förser dig med det allra bästa av specialistkunskaper, erfarenhet och expertis från och med din första förfrågan ända fram tills du tryggt återvänder hem. Vi erbjuder resor som övergår all förväntan, och du kommer helt säkert att återvända hem med underbara minnen som varar för alltid. Från de norska fjordarna, till vattnen i det avlägsna Arktis och kusterna längs den Antarktiska halvön, kan du upptäcka hur Hurtigruten är specialisterna i intima och informella resor världen över.

 

NORGE

I våra hemmavatten längs den norska kusten har våra skepp varit en del av landets livlina i över ett århundrade. Nedanför midnattssolen eller det mystiska norrskenet går dagliga avgångar över den Arktiska cirkeln från Bergen till Kirkenes och tar oss rakt in i den norska kustens hjärta. Vi gör uppehåll i 34 hamnar, varav de flesta aldrig blivit besökta av kommersiella kryssningsarrangörer. Våra skepp levererar gods, post och passagerare till avlägsna samhällen, där vissa endast är hem till några hundratals personer. Vi seglar längs denna vackra kustlinje, genom magiska fjordar till förtrollande öar, och vi njuter av en äkta, vänlig och opretentiös resa som är helt och hållet norsk.

 

OM HURTIGRUTEN

När den erfarna norska sjökaptenen Richard With kom på idén att starta en årlig ångfartygsservice för att ansluta norra och södra Norge frågade den lokala guvernören sina kollegor: ”Är den här kaptenen en drömmare, eller kan detta verkligen göras?”

Det var sent 1800-tal och trots att den industriella revolutionen hade fört med sig alla möjliga sorters bekvämligheter och teknologier till Oslo och hamnarna i söder, var regionen bortom Bergen fortfarande sedd som avlägsen ödemark omringad av dramatiska landskap. Richard Withs förslag angående en service som skulle åka i dagsljus från Trondheim till Hammerfest varje vecka med post, passagerare och gods, var nog så dristigt, men han tog det hela ännu längre och fastslog att tids nog skulle han kunna segla avståndet både dag och natt, sommar som vinter. Detta hade ingen hört talas om tidigare, då den första kompletta kartan över norska kusten fortfarande inte hade blivit fastställd, och ingen pilot kunde möjligtvis veta om alla de topografiska utmaningarna.

Det karga landskapet norr om Bergen hade I flera århundraden bara varit tillgängligt från havet. Ända sedan tiden innan vikingarna hade skepp som seglat längs kusten och använt sig av kanalerna och hamnarna – fria från is på grund av golfströmmen – i sökandet efter de bästa fiskeplatserna.

Färdrutten blev en livlig handelskanal då båtar först lastade med torkad fisk och senare mjöl, sirap och socker gav isolerade samhällen handel och provisioner. Postleveransen var den ursprungliga anledningen till etableringen av vad som då var känt som Kustexpressen.

I nittio år var Kustexpressen den viktigaste kommunikationslänken mellan norr och söder. Det är från dessa tider som namnet Hurtigruten stammar, översatt till Snabbrutten var detta bokstavligen den snabbaste vägen till norra Norge. Varje skepp hade sitt eget postkontor, sin egen stämpel och sin egen posttjänsteman ombord. Det var inte förrän i 1983 som postleveransen överfördes till flygplan och fordon. Fram tills dess var Kustexpressen helt enkelt den mest pålitliga av alternativen, känd för att ankomma i tid året runt, oavsett väderförhållanden.

Symbiosen mellan skeppen och folket kan mycket väl vara den bakomliggande anledningen till norrmännens kärlek till rutten. Om du ber någon som bor vid kusten att berätta för dig om Hurtigruten så kan de ibland bli känslosamma. Historian och traditionen bakom färdrutten, och det episka undertagandet som gjordes av kaptenerna och besättningen som hjälpte med att styra så många kustsamhällen in i den moderna tidsåldern, har aldrig blivit beaktade med något annat än beundran.

Det är med detta kulturarv och denna erfarenhet bakom sig som Hurtigrutens flotta har utökat med resor i Spetsbergen, Grönland och Antarktis, och kan erbjuda den skickligaste och mest professionella expeditions- och reseservicen i hela världen.

 

SPETSBERGEN, GRÖNLAND, SYDAMERIKA, ANTARKTIS

Vår nordiska prägling och vårt karaktäristiska maritima kulturarv har inspirerat oss att gå ännu längre, till att utforska regioner med naturlig skönhet och erbjuda resor till några av världens mest åtråvärda platser på jorden. Med regelbundna kustutflykter och med föreläsare ombord gör vi sällskap med en blandning av passagerare för att upptäcka, utforska och utveckla vår förståelse för kusterna och djurlivet, som ligger långt bortom våra naturliga horisonter, i Spetsbergen, Grönland, Sydamerika och Antarktis.