Kryssning i litet format

June 25, 2020

kryssningsberättelse

Innehåll

Azamara - En kryssningsberättelse

Du vet känslan när kärlek uppstår i det inte självklart förväntande. Jag har rest mycket och gjort flera kryssningar. Men när jag checkar ut efter min debutkryssning med Azamara Quest vet jag att jag har funnit en resa som jag vill uppleva igen. …och igen!

Table of Contents

Azamara - En kryssningsberättelse

Azamara Club Cruises – kryssning för dig som älskar att resa

”Welcome home”, hälsar personalen vid säkerhetskontrollen när vi går ombord efter ännu en solig utflykt i land. Och det känns precis så. Azamara Club Cruises kryssningsfartyg har max 697 gäster ombord och ca hälften så många personal, vilket innebär nästan 1 personal per 2 gäster. Personlig service är ett signum. 

 

Den mindre fartygsstorleken innebär också att fartygen kan ankomma mindre hamnar på attraktiva destinationer och ge mer tid i land eftersom du ofta ankrar närmare ”city”. På min 13-nätters kryssning besöker jag 8 destinationer. Älskar du att resa, kommer du att älska Azamara. Men det är mer än själva upptäcksresandet, som blir mina bestående minnen. Låt mig försöka beskriva känslan att bli en del av Azamara-familjen.

Azamara Club Cruises

Häng med på en resa med Azamara till sjöss…. min resa gick såhär:

Min första dag – ankom jag till Miami BeachI Miami Port noterar jag den första stora skillnaden från tidigare kryssningsupplevelser. Här ska färre än 700 gäster gå ombord, i jämförelse med de gigantiska kryssningsfartyg jag har checkat in på tidigare med upp till 6 400 gäster. Incheckningen går snabbare än mina fingrar är i antal! Semestern kan börja. Och det gör den på en solstol med prinsessan-på-ärten tjocka madrasser.

Azamara till sjöss

Nu dags för min dag nummer 2 – till sjöss och till land:  Coco Cay, Bahamas

Coco Cay i Bahamas tillhör rederikoncernen Royal Caribbean Cruises Ltd där Azamara Club Cruises ingår. Vattnet är kristallklart och ljusblått. Då rederiet äger ön så följer All Inclusive-utbudet med iland med uppdukat en stor lunchbuffé och kylda drycker. Lite turistigt tillrättalagt men med en behaglig mjukstart.

Coco Cay, Bahamas

Äntligen en hel dag till havs och jag får chans att njuta av lyxen ombord

Dags att börja utforska ombord. Det ska sägas att det på Azamaras fartyg inte alls finns aktiviteter motsvarande storasystrar Royal Caribbean International och Celebrity Cruises. Det lustiga är att det inte alls upplevs som ett problem vid den nästa till-havs-sejour (se dag 11-12). Nu är vi ännu lite ”från vardag stressade” för att bli rastlösa dag två till havs. 

 

Vi ska också vänja oss vid känslan av att vara till havs. Har du rest med fartyg i större storleksklasser, så gungar det mer här. Den härliga känslan av havet är också mer påtaglig med det inbjudande pooldäck som en naturlig samlingsplats. Här finns lyxiga mjuka solstolar, restaurang och poolbar. Vi fördriver tiden med sol och svalkande dopp i den pyttelilla poolen, tränar på gymmet, njuter av god mat och den där lyxen med dryckesservering direkt vid din solstol. 

 

Allt ingår – från färskpressad juice till frukost, till läsk, utvalda öl, vin och drinkar! Personalen tycks veta vad du önskar innan du själv hinner be om det. Det är idel leenden och de börjar redan känna igen de nyanlända gästerna. Jag och mina tonårsdöttrar blir ”The three sisters”.

Snart får jag uppleva kanske av Karibiens mysigaste pärlor…. St Barth (Gustavia)

Vanligtvis ankommer Azamara Club Cruises den lilla ön och fd svenskkolonin St Barth, där de större fartygen inte kan ankomma. Vid denna kryssning görs dock en ruttändring med framförhållning på grund av omständigheter vid St Barth hamn. Bokar du en Azamarakryssning med St Barth på din kryssningsrutt kan du strosa runt i huvudstaden med det svenskklingande namnet Gustavia. 

 

Här är ännu gatuskyltarna på svenska och på flera ställen syns svenska flaggan och bilder på svenska kungafamiljen. Här finns härliga Gustavia Beach. När de andra kryssningsfartygen lämnar hamnen vid 17-tiden ligger vi kvar ända till kl 21. Vi snidar om till vita klänningar, ikväll vankas ”White Night”. 

 

Pooldäck har förvandlats till en festplats med bord dukade med vita dukar. På scen framförs karibisk svängiga rytmer. Det klappas i takt, dansas och sjungs med. Atmosfären är ren och skär glädje, det är omöjligt att inte dra på smilbanden. Jag slås av det faktum att vi är flera hundra människor mellan 3-åring till mor- och farföräldrar där alla ingår i en gemensam glädjefest över ursprung- och åldersgränser.

Gustavia

Nu väntar fina mysiga Barbados (Bridgetown)

Bridgetowns Downtown ligger några minuter med taxi från hamnen. Här finns butiker och shoppingcenter med internationella klädmärken. 10 minuters promenad bort finns Pirates Cove, en långsträckt strand med potatismjölmjuk sand. 

 

Strandrestaurangen serverar enkel och god grillmat och i baren med fötterna i sanden sitter glada gäng med ungdomar. Från högtalare ljuder karibiska toner. Det är omöjligt att inte komma i karibisk stämning på Barbados. Vi blir kvar i hamnen ända till midnatt. 

 

På nästan alla Azamaras kryssningar bjuds man nämligen in till  Amazing evening med innehåll beroende på destination. Vi inviteras till Concorde-museet där det bjuds på ett färgsprakande uppträdande med imponerande skickliga dansare. Vi stupar i säng härefter – sjön suger som man brukar säga.

Nu är vi inne på dag 7 – Guadeloupe (Iles des Saints)

När Frankrike möter Karibien blir det både vackert och charmigt. Guadeloupe har såväl europeisk valuta och språk. De personliga butikerna längs den lilla huvudgatan säljer souvenirer, strandkläder och delikata klänning. Det turkosa vattnet, färgglada fiskebåtar och de omgivande gröna bergen tigger om bilder. Vi morsar på några andra Azamara-gäster. Alla känner alla, men på ett enbart positivt sätt.

guadeloupe island

Dag 8 – St Lucia

St Lucia blir den destination som känns mest. Fattigdomen är påtaglig, lika tydlig som ön är slående vacker. Jag har aldrig sett maken till höga palmer som sträcker sig långa från djupa dalar upp till vägar som slingrar sig runt de gröna bergen. Många hus består bara av plåtväggar, andra är så skamfilade att man kan se rätt igenom dem. 

 

Vi avslutar dagen på en vacker strand där solstolarna nästan håller på att ramla ihop och där strandförsäljarna vill kränga på oss träsniderier och smycken. Att döttrarna beskriver det här destinationsstoppet ”lite jobbigt” är kvitto på att upplevelsen är bra för dem. Det ska skava lite om man upptäcker världen på riktigt.

St Lucia

Dag 9 – Antigua (St Johns) Ett närmare Maldiverna!

Antigua bjuder på kristallklart vatten och pudervit strand, perfekt för snorkling. Kryssningsfartygen lägger till direkt i huvudstaden St Johns med 25 000 invånare.

Antigua (St John's)

Det goda livet på Azamara

Vi besöker ytterligare destinationer, St Thomas och Key West, Florida. Dessutom med ytterligare två havsdagar. Vi njuter av det goda livet på Azamara. Jag är säker på att jag kan tala för alla gäster ombord när jag beskriver att på Azamara är du aldrig ”bara en i mängden”. Personalen är fantastisk – de kan våra rutiner och önskemål och möter varje individ som en speciell gäst. En viktig del av Azamara Club Cruises storhet ligger i dess mjuka värden.

St Lucia

Liksom hos ett 5-stjärnigt hotell i land så ligger det också i utrymme. Det är aldrig trångt ombord – snarare undrar vi flera gånger ”var är alla?”. På kvällarna njuter vi av avkopplande och goda middagar. I kryssningens pris ingår á la carte-restaurang (inomhus), buffé restaurang (inomhus och utomhus), poolbar med enkla rätter till lunch och á la carte-meny till middag samt café med snacks, specialkaffe och fika.

För tillägget 70$/person får du tre måltider i två av de tre specialrestauranger (italienska Aqualina och köttrestaurang Prime C). Jag har aldrig rest hem efter en semester så maxad med stora upplevelser, 100 % avkoppling, god mat och dryck och en lyxig känsla av att ha blivit omhändertagen. Vill du testa Azamara?

Relaterad Resor

Vill du har mer information om våra exotiska resor och upplevelser?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Thank you for subscribing!