Australiens vackraste kustväg


Följ med oss på en fantastisk resa mellan Melbourne och Adelaide längs med en av de vackraste kustvägarna i Australien,

Great Ocean Road

 

Melbourne – Lorne – Port Fairy – Robe – Victor Harbor – Adelaide

Resa från Melbourne till Adelaide längs landets fantastiska sydostkust. Upplev naturen på den spektakulära Great Ocean Road sträckan, längs med den vilda sydkusten. Man passerar de ikoniska surfpunkterna i Torquay och Bells Beach, vidare till semesterhamnen Lorne och de magnifika tolv apostlarna.

Promenera / vandra förbi vattenfall och frodig skog i Otway National Park och titta på valar från historiska Warrnambool. Upplev sjöfartshistorian i Port Fairy och Portland, nära Cape Bridgewaters höga havsklippor. Smaka på vin i Coonawarra och se fossilerna och besök Naracoortes grottor som också finns upptagna på världsarvslistan. Missa inte heller att utforska de inbjudande stränderna och vingårdarna på Fleurieuhalvön på väg till Adelaide.

 

Australien cape to cape walk

Dag 1 Melbourne till Lorne – höjdpunkt stränder och vackra vyer

Kör in i Geelong på Bellarines halvö, där det är dags för en promenad längs vattnet, besöka lokala vingårdar eller simma från stränderna. Fortsätt till Torquay, där den spektakulära Great Ocean Road börjar. Torquay är också porten till Victoria Surf Coast. Besök surfmuseet och rid på vågorna av populära Jan Juc eller ikoniska Bells Beach. Surfa på Point Addis och Anglesea, där golfare delar den natursköna golfbanan med betande känguruer. De stora vågorna fortsätter på Fairhaven och Eastern View, på vägen till Lorne. Simma från den gyllene stranden i Loutit Bay och gå till vattenfall som Erskine Falls undangömt i Otway Ranges. Besök gallerierna, boutiquerna och restaurangerna och övernatta här på antingen enklare boende på camping, bed and breakfast eller kanske en egen stuga.

Husbil Maui körande längs med kusten i Australien

Dag 2 Lorne till Port Fairy – höjdpunkt de tolv apostlarna

Ta en närmare kik på de robusta klipporna som faller dramatiskt ner mot havet på ena sidan och nationalparken på andra sidan under resans gång mot Apollo Bay. Utforska den gamla regnskogen, hedarna, lysmaskgrottor och vattenfallen i Great Otway National Park. Besök den 150-åriga gamla Cape Otway Lighthouse och ta en picknick på Paradise eller Shelly Beach. Ett par kurvor bort längs med kusten och du nu ska få syn på de tolv apostlarnas krispiga kalkstensformationer som stiger ut upp ur havet. Passa på att fota så mycket som möjligt från strandpromenaden och vandra stigarna vid London Bridge, Bay of Islands och Loch Arch Gorge. Fortsätt längs Shipwreck Coast, uppkallad efter de vilda haven där minst 700 fartyg kraschat mot klipporna. Utforska Warrnambool, varifrån maj till oktober då knölvalarna kommer in här i bukten för att kalva vid Logan Beach. Njut av sjöfartshistoria i Port Fairy, med sina gamla vitkalkade stugor och hus i georgiansk stil. Se Australiens största pälssälskoloni och spana efter delfiner, valar och hajar.

 

australien-great-ocean-road-bild

Dag 3 Port Fairy till Coonawarra och Robe – höjdpunkt vingårdar och skaldjur

Fortsätt längs kustvägen till Portland, staten Victorias första europeiska bosättning. Kolla in hundratals kulturarv och titta på fiskebåtar lossa sin fångst. Kör den natursköna kustvägen till robust Cape Nelson State Park och de höga havsklipporna i Cape Bridgewater. Blicka ut över det djupblå vattnet i Bridgewater före ni fortsätter resan genom Nelson och över gränsen till staten South Australia. Besök Mount Gambier, som är en gammal utdöd vulkan och innehåller kratersjöar såsom Blue Lake, uppkallad efter den levande färgen det blir från november till februari. Kör norrut till Penola och till Coonawarra, där du kan prova Cabernet Sauvignon viner i några av de 20 vinkällarna.  Alternativt kan du köra genom kuststäderna i Lime Stone Coast till pittoreska Robe. Ät middag med lokal hummer och simma eller gå längs Long Beach.

 

aus-utsikt-great-ocean-road

Dag 4 Coonawarra eller Robe till Victor Harbour – höjdpunkt vinregioner och surfstränder

Kör norrut från Coonawarra, besök den världsarvslista Naracoorte Caves National Park. Korsa Murray River vid Tailem Bend och gå in i antikvitetsnavet i Strathalbyn på Fleurieu Peninsula. Från Robe, kör norrut genom Kingston South East, där du kan äta färska skaldjur och besöka den historiska Cape Jaffa fyren. Kanot eller kajak längs de grunda, salta lagunerna i The Coorong, förbi en rik mångfald av fågellivet. Lär dig om områdets aboriginska kultur med en lokal Ngarrindjeri guide. Korsa Murray River i Wellington och gå genom Strathalbyn till vinregionen Langhorne Creek och den historiska flodhamnen i Goolwa. Simma i Horseshoe Bay och surfa från Boomer Beach i Port Elliot innan ni kör in i Victor Harbor.

Resor till Australien Hummingbird Lifesyle Travel
Dag 5 Victor Harbour till Adelaide

Upptäck attraktionerna på Fleurieuhalvön. Åk med spårvagn till Granit Island för att se de små pingvinerna.  Njut av en läcker lunch med färsk fisk och skaldjur och vandra en del av Heysen Trail längs kusten av Deep Creek Conservation Park. Missa inte de rullande gröna kullarna i Mount Compass och Yankalilla samt McLaren Vale vinregionen. Besök gallerier och smaka vin i några av de 45 vinkällarna.

australien-great-ocean-road-vackert-rött

Läs mer här om resan: Australiens kustväg