Australien – en resa genom orörd vildmark


Australien resor

Att resa till Australien är som att resa till en helt annan värld. Kontinenten befolkades redan för mer än 40 000 år sedan av ursprungsbefolkningen aboriginerna. I norra Australien finns de fantastiska nationalparkerna Kakadu, Litchfield och Nitmulik med Katherine Gorge. I Kakadu, som är landets största nationalpark, har du chansen att lära dig mer om aboriginerna. Aboriginerna var det folk som uppfann det speciella blåsinstrumentet didgeridoo, som kan sägas vara Australiens nationalinstrument. Didgeridoons kraftfulla, vibrerande ljud ger lyssnaren en näst intill meditativ känsla.

Fullkomligt unik flora och fauna

Australien är en av världens torraste kontinenter. En stor del av landskapet utgörs av savann och öken, men i den norra delen av landet finns regnskogar. Australiens geografiska isolerade läge gör att landets flora och fauna är fullkomligt unik. Mer än 80 procent av blomväxterna, däggdjuren och fiskarna är endemiska, vilket innebär att de inte finns någon annanstans i världen.

Stora Barriärrevet – världens största korallrev

I nordöstra Australien, i delstaten Queensland, ligger Stora Barriärrevet som täcker en yta på 344 400 kvadratkilometer. Området, som består av 2 900 rev och 900 öar, är ett paradis för dykare. Ett myller av färgrika organismer möter ögat vid en vistelse under ytan i detta rev som blev ett världsarv år 1981. Stora Barriärrevet är den största strukturen som någonsin byggts av levande organismer. En minst sagt imponerande skapelse som till och med syns från rymden!

Stora ökenområden – äkta vildmark

Stora Victoriaöknen är Australiens största ökenområde. Öknen breder ut sig över en yta på 424 400 kvadratkilometer i delstaterna South Australia och Western Australia. Landets näst största öken är Stora Sandöknen, som ligger i den nordvästra delen av Western Australia. Den tredje största öknen är Tanamiöknen, som är belägen i regionerna Northern Territory och Western Australia. Att färdas genom Australiens torra, heta ökenlandskap är en mycket speciell upplevelse som ger en genuin känsla av äkta vildmark.

Röd magi vid världsarvet Uluru

Det är Australiens vildmark som utmärker sig mer än något annat i landet. Mitt i denna vildmark reser sig en av de absoluta höjdpunkterna, Ayers Rock, 869 meter över havet. Den rödfärgade sandstensklippan är belägen i den södra delen av Northern Territory. Klippan anses som helig av urbefolkningen, som kallar berget för Uluru. Uluru finns sedan 1987 med på Unescos världsarvslista. Att se solen gå ned vid Uluru är en magisk upplevelse!

Daintree – världens äldsta tropiska regnskog

Vid Cape Tribulaton i norra Queensland möter Stora Barriärrevet världens äldsta tropiska regnskog, Daintree. Daintree nationalpark är en del av Queenslands våta tropiker, som sedan år 1988 finns med på Unescos världsarvslista. Queenslands våta tropiker täcker mindre än 0,2 procent av hela Australiens yta, men här finns en stor del av landets alla pungdjur, fladdermusarter, ormbunksarter, fågelarter, grodarter, reptilarter, fjärilsarter, barrträdsarter samt orkidéer.

Den röda jättekängurun – en mästare i längdhopp

Kängurun är väl något som många förknippar med Australien. Men visste du att det finns 55 olika arter av känguru i Australien? Storleken varierar – en australisk känguru kan väga allt ifrån 500 gram upp till 80-90 kilo. Den största är den röda jättekängurun. Den är en riktig mästare i längdhopp och kan hoppa upp till nio meter i ett enda hopp. Kängurun pryder Australiens statsvapen, där den ses som sköldhållare tillsammans med emun.

Emun – Australiens nationalfågel

Australiens nationalfågel är den ståtliga emun, som är besläktad med strutsen. Emun, som till höjden är världens näst största fågel (efter strutsen), kan inte flyga. Den kan däremot springa mycket snabbt; upp till 50 kilometer i timmen. Du kan se den präktiga emun, som kan bli upp till 190 centimeter hög, både i inlandet och vid kusten i Australien. Emun rör sig över stora områden för att hitta tillräcklig mängd föda och är, trots bristen på flygförmåga, en flyttfågel. Den trivs i regniga områden där växterna frodas och blomstrar.

Uppochnedvänd stjärnhimmel

Att avnjuta en middag under stjärnklar himmel är en extra speciell upplevelse ute i den australiensiska vildmarken. Att lyssna till ljuden från vildmarken ger en unik naturupplevelse då du samtidigt beskådar den vackra stjärnhimmeln. Det är mycket här på andra sidan jordklotet som ter sig uppochnedvänt för oss nordbor – så också stjärnorna!