Bra att veta om Exotiska Öar

Bra att veta om Exotiska öar

På den här sidan får du lite djupare information och vägledning om klimat, väder och vind på våra exotiska destinationer. Utöver det finner du viktig information om vardagspraktiska saker som kan vara viktiga för dig under din resa!

Klimat Karibien

De Västindiska öarna indelas i korall- respektive vulkanöar. Vulkanöarna har ett kuperat landskap med vacker grönska och en rik flora och på flertalet öar finner man underbar regnskog. Exempel på typiska regnskogsöar är Dominica, St. Lucia, Martinique, Tobago och Grenada. Den franska ön Guadeloupe är både en vulkan – och korallö.
Korallöarna är till skillnad från vulkanöarna låglänta med buskliknande vegetation. Här breder de vita stränderna ut sig och havet är lockande turkosblått. Exempel på korallöar är Anguilla, Antigua och Aruba.
Klimatet i Västindien är så nära det perfekta man kan komma. Temperaturen sjunker sällan under 20 grader, med undantag av bergsområden nattetid, och överstiger nästan aldrig 32 grader. Skillnaderna mellan vinter och sommar är ca 5 grader. Vattentemperaturen ligger ganska konstant på sköna 27 grader i östra Karibien medan andra delar har lite mer variation. Det fläktar i stort sett alltid tack vare den behagliga passadvinden och värmen är aldrig påfrestande. Högsäsong räknas från december t.o.m. april och den perioden är också något svalare och torrare.
Även under ”regnperioden”, mellan juni och november månad, går det alldeles utmärkt att resa till Västindien. Regnet kommer oftast i form av häftiga skurar nattetid eller förmiddagar och följs sedan av solsken. Det är ovanligt med regn och moln flera dagar i rad. Under september och oktober kan man med fördel välja öar utanför orkanbältet – t ex Grenada, Tobago, Aruba, Bonaire och Curacao.

Klimat Indiska Oceanen

Maldiverna

Maldiverna är en åretruntdestination med tropiskt klimat. Högsäsong råder mellan mitten av november och mitten av april. Högsäsong innebär sol nästan varje dag och temperaturer från 28-32 grader. Under lågsäsong är det blåsigare och regnar lite mer men temperaturen är dock densamma som under högsäsong.

Mauritius
Mauritius har ett tropiskt klimat och är en åretruntdestination. Deras sommarmånader är mellan november och april då temperaturen vid kusten varierar mellan 25 och 33 grader. Mellan maj och oktober är det ”vinter” med temperaturer mellan 19 och 27 grader. I de centralt belägna delarna av ön är temperaturen i genomsnitt ca 5 grader lägre. Vattentemperaturen varierar från 22 grader på vintern till 27 grader under sommarmånaderna. Cykloner kan förekomma mellan december-mars.

Seychellerna
Tiden oktober till mars kännetecknas av heta och fuktiga nordvästliga vindar, då havet är lugnt och klart. December till och med februari är den tid då det mesta av årets regn faller, men detta innebär ändå inte att det är varken överdrivet regnigt eller kallt. Under perioden maj till september kommer vindarna från sydost och vädret är lite svalare och mindre fuktigt. Havet är då lite oroligare och de sydostliga stränderna har lite mer sjögräs kvar när högvattnet drar sig tillbaka.

La Reunion
La Réunion är en vulkanisk ö. Klimatet är tropiskt vid kusten med betydligt lägre temperaturer i högländerna. Cykloner kan förekomma i perioden december – februari och kan ge rikliga regnmängder, särskilt i de höglänta områdena. Från december till mars ligger medeltemperaturen på 26 grader vid kusten. Vintern är från april till november med en medeltemperatur på 20 grader vid kusten.

Goda råd – Att tänka på före resan!

Incheckning
Var alltid ute i god tid. Säkerhetskontrollerna kan ibland ta lång tid. Många flygbolag rekommenderar incheckning senast två timmar före avgång.

Bagage
Checka in ditt bagage hela vägen till slutdestination. Undantag kan förekomma, t ex vid byte av flygplats
då måste bagaget tas ut i London/Paris. Bagagevikt oftast 23 kg/person – fråga om du är osäker. Condor har 20 kg per person och lokalflyg i Karibien 20 kg. Övervikt är dyrt. Förvara inga dyrbarheter/mediciner i bagaget. Vid händelse av försenat bagage skall du anmäla detta i ankomsthallen på flygplatsen. Du får fylla i en s.k. PIR blankett eller motsvarande, som du ska ha en kopia av. Detta är viktigt för att din försäkring ska gälla.

Flyg
På de flesta flygbolag kan ni checka in online på respektive flygbolags hemsida ca 24 timmar innan avresa.
Om ditt flyg blir försenat så att du missat ditt anslutande flyg ska du be att bli ombokad till nästa flyg. Du kontaktar transitdisken på flygplatsen. Gäller även försening från Sverige, be att bli ombokad till transit-punkten med nästa flight även om ni missar er anslutning. Flygbolaget bokar om er till slutdestination. Glöm ej meddela hotellet på plats att ni blir försenade, telefonnummer står på er voucher.

Pass/Visum
För information om visum och passgiltighet, vänligen se vår hemsida. https://hummingbird.se/visum-pass.phtml     Som resenär åligger det dig att ha giltigt pass/visum. Passet ska gälla minst 6 månader efter hemkomst.  För resande till Dominikanska Republiken löses vid ankomst ett turistkort på plats mot ca USD 10/person. För resenärer som ej är svenska medborgare, tala med resp. lands ambassad vad som gäller beträffande visum.

Vaccinationer
Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för mer info. Eller gå in på vaccinationsguiden
www.vaccination.nu  Tips! Ta med myggspray.

Valuta/Växla pengar
Vi rekommenderar våra resenärer att växla pengar i Sverige. US-dollar och Euro är de mest gångbara valutorna. Vissa öar accepterar inte svensk valuta. Bankomater s.k. ATM-maskiner finns på plats för uttag. De flesta internationella kreditkort accepteras på hotell, restauranger och i de flesta större affärer på alla våra destinationer.

Lokala skatter
Vid avresa med flyg eller färja från en del av de västindiska öarna tillkommer en lokal avreseskatt som betalas kontant direkt på flygplatsen/färjelägret, ca 15 -30 USD/person.

Elektricitet
Elektriciteten och uttagen varierar, på de engelska, spanska och holländska öarna gäller 110 volt och på de franska 220 volt.

Klädsel
Lätt sommarklädsel är lämpig för våra resemål. Ta med något att ha på huvudet, för solen är stark. På vissa öar är det förbjudet att bada toppless. På vissa hotell gäller på kvällarna ”casual dress” på restaurangerna, dvs långbyxor på herrarna.

Tidsskillnad mot Sverige
Västindien:      Vintertid -5 timmar och sommartid -6.
Seychellerna: Vintertid +3 timmar och sommartid +2.

Byte av flygplats i London
I London landar ni på Heathrow eller Gatwicks flygplats. Bussen går var 30:e minut och tar mellan 1–1½ timme beroende på trafik. Bussbiljetten betalas med kort eller kontant i automat eller vid disken ”flight connection center” pris ca 280 kr per person per väg (GBP 25/pers/väg). Mer information se www.nationalexpress.com
Privat transfer går att boka mellan flygplatserna med British Airport Transfer, mer info se http://www.british-airport-transfers.co.uk/ Med reservation för ändring.

Byte av flygplats i Paris
Bussbiljett ingår i biljettpriset för passagerare som visar upp e-ticket och som åker till/från Guadeloupe och Martinique. Bussbiljetten hämtas vid transferdisken efter att bagaget hämtats ut, på Charles De Gaulle (CDG2) eller Orly West. Bussen går var 30:e minut och tar ca 1 timme beroende på trafik.

Lokala flyg/Färjor
Var på plats i god tid före avresa till/från, minst 1 ½ timme för lokalflyg. De vanligast sättet att ta sig mellan öarna i Västindien är att flyga. Om ni har bokat boende och flyget är försenat, så meddela hotellet om sen ankomst. Färja bokas oftast på plats. Tider och avgångar för olika färjeförbindelser kan ändras och ställas in.

Internationellt körkort
Hyr gärna bil, men tänk på att vägarnas standard och trafikintensitet varierar starkt. På de engelska öarna i Västindien är det vänstertrafik. På www.motormannen.se finns information om internationellt körkort.

Reseförsäkring
Chansa inte! Kontrollera att du har rätt reseförsäkring. Vi rekommenderar reseförsäkring genom Gouda Reseförsäkringar. Kontakta oss för tecknande av denna försäkring innan avresa.

Vi på Hummingbird Lifestyle Travel önskar er en riktigt trevlig & minnesvärd resa!