Australien med husbil


Husbilsresan

Att uppleva Australien med egen husbil är ett av de mest populära ressätten och en växande trend.

Fler och fler inser fördelen med att ha sitt hem med sig, och att Australien är ett land där man verkligen tillbringar all sin tid utomhus bekräftar ännu mer iden om att ha en egen husbil i detta land. Att fylla kylen med godsaker, stanna till vid en vingård och köpa med sig lokalt producerat vin och språka med australiensarna runt barbecuen på kvällen, är minnen man alltid har med sig.

Det är mycket enkelt att hyra en husbil eftersom man har allt förbokat. Både all utrustning, alla försäkringar, hyran och nogrann genomgång före man sätter sig bakom ratten – så man kan lugnt känna sig helt trygg.

Man ska bara tänka på att ha giltigt körkort med sig, gärna internationellt som man skaffar sig på Motormännens riksförbund, samt att man har utgifter för bensinen, allt annat är redan bokat och betalt.

Priset för en husbil varierar mycket och vi har tillgång till marknadens bästa kampanjer och specialpriser så hör med oss om priset för den modell ni önskar.

vi har olika modeller och olika storlekar så allt beror på vad ni önskar för typ av modell. Det finns helt nya som bara gått på vägarna något år och det finns modeller som passar dig som vill off the beaten track och utforska ödemarken (fyrhjulsdrift är att rekommendera).

Välkommen med din förfrågan idag.

Man kan hämta och lämna husbilen på många olika platser i Australien, men här följer ett av många förslag.
Denna resan går från Sydney till Cairns – ca 300 mil längs med östkusten och med förslag på stopp på vägen.

Se detta som en ren inspiration.

 

Välkommen till Sydney, Australiens största stad.

Här finns det berömda Operahuset och ett härligt utbud av shopping och restauranger. Utforska till exempel den charmiga stadsdelen The Rocks, eller klättra upp på Harbour Bridge för den mest spektakulära utsikten över stan. I Sydney finns mängder av aktiviteter och utflykter att välja bland.

I detta reseförslag hämtar du ut husbilen direkt på flygplatsen. Vi rekommenderar sedan att du övernattar på en campingplats i Sydney första natten. Det kan vara skönt att inte köra så lång sträcka direkt efter flygresan. Det finns till exempel en fin campingplats norr om staden vid Sydneys ”Northern Beaches”. Detta är den enda campingplats där du kan övernatta precis vid Narrabeen Beach och Narrabeen Lake, och ändå ha nära in till Sydney City. Utforska de drygt tjugo stränder som sträcker sig från Manly till Palm Beach. Sedan kan du ta bussen eller färjan in till city för att ”göra stan”.

Vill du stanna ett par dagar extra i Sydney innan du reser norrut med husbilen är det lätt att ordna. Kontakta oss så lämnar vi ett prisförslag för önskat antal nätter på hotell.

Resa: Sydney till Port Macquarie (4 timmar och ca 394 km)

När du lämnar Sydney föreslår att vi att du först kör mot Port Macquarie, vilket utgör en dagsetapp om ungefär 40 mil. Halvvägs på denna sträcka, ungefär två timmars bilresa från Sydney, kan du göra ett stopp i den fina kuststaden Port Stephens. Här kan du äta lunch och se delfiner leka i havet. Är du intresserad av vin kan du också göra en avstickare in till vinodlingarna i Hunter Valley.

Resan fortsätter sedan längs kusten norrut. Du passerar vackra Myall Lakes Nationalpark innan du anländer till Port Macquarie, en stad som från början byggdes som fängelseort år 1821.

Resa: Port Macquarie till Bellina (4 timmar och 30 min ca 372 km)

Från Port Macquarie föreslår vi att du fortsätter norrut till den berömda nationalparken Dorrigo Plateau. Här upplever du fantastisk regnskog och parken är också känd för sina många vattenfall. Dagens tur går förbi stora bananodlingar i området kring Coffs Harbour, Australiens bananhuvudstad. På eftermiddagen anländer du till staden Ballina.

Resa: Ballina till Brisbane (2 timmar ca 180 km)

Är du morgonpigg kan du njuta av av soluppgången över Stilla havet. När du sedan lämnar Ballina kör du bara en kort bit innan du passerar Byron Bay, Australiens östligaste punkt. Byron Bay är en otroligt mysig stad och perfekt läge längs med alla vackra stränder. Här tipsar vi om ett par dagars stopp för att riktigt njuta av värme, sol, stränder och kanske surfing?

Fortsätter du sedan över statsgränsen mellan New South Wales och Queensland kommer du till Brisbane, som ligger norr om Guldkusten och är Queenslands huvudstad. Vi rekommenderar att du spenderar eftermiddagen här. Besök till exempel Stadshuset, från vars torn du har en vacker utsikt över stan. Eller åk på kryssning på Brisbane River. Vi hjälper dig gärna att boka.

Resa: Brisbane till Noosa (1 timme, 40 min och 141 km)

Strax norr om Brisbane börjar Sunshine Coast, Australiens solkust. Detta är en vacker region som sträcker sig från kuststaden Caloundra till populära Noosa, en mysig småstad med eleganta butiker och bra restauranger. Varför inte lunch på Cafe Le Monde eller Catos på Hastings Street? Stranden Main Beach inbjuder också till avkopplande sol och bad. Här i Noosa kan du gärna stanna flera dagar. Noosa är också perfekt för dig som vill åka över till världens största sandö Fraser Island. Man kan göra en dagstur eller två dagars tur och låta husbilen få vila några dagar. Fraser Island är en unik upplevelser då det förrutom all sand även här finns många sötvattensjöar som med sitt fräscha kristallklara vatten inbjuder till svalkande dopp.

På vägen upp till Noosa kan du också ta en omväg via Landsborough för att besöka Australia Zoo, en av Australiens bästa djurparker.

Resa: Noosa till Hervey Bay (2 timmar 30 min och a 187 km)

Från Noosa fortsätter resan vidare norrut. Du kan till exempel köra genom guldrush-staden Gympie och vackra, historiska Maryborough. Maryborough grundades 1843 och är därmed en av Queenslands äldsta städer. Den har också rykte om sig att vara en av de vackraste städerna i Queensland.

På vår föreslagna rutt kommer du sedan till Hervey Bay, som är känt för sitt rika djurliv. Här lever sköldpaddor, delfiner och dugonger sida vid sida, och Hervey Bay är också valsafaristaden nummer ett. Om du inte hann med att besöka världsarvslistade Fraser Island när du var i Noosa har du ännu en chans härifrån Hervey Bay. Fraser Island är världens största sandö, men också en berömd nationalpark med frodig regnskog och klara sjöar. Bada i det kristallklara, blå vattnet i sötvattensjön Lake McKenzie, öns vackraste sjö. Eller promenera längs stranden vid Wanggoolba Creek och se hur vattnet strömmar genom regnskogen. Du kan också ta ett svalkande dopp i sötvattensjön Eli Creek och besöka vraket Maheno Wreck. Eller beundra de färgade sandklipporna vid Rainbow Gorge.

Vad du än väljer att göra i området runt Hervey Bay tycker vi absolut att du ska boka en utflykt till Fraser Island, det kommer att vara en av höjdpunkterna på din resa! Vi hjälper dig gärna med biljetterna.

Resa: Hervey Bay till Bundaberg (1 timme 40 min och 120 km)

Efter dina härliga upplevelser i Hervey Bay och på Fraser Island föreslår vi att du kör en timme norrut till Bundaberg, som är en historisk sockerrörstad och den södra porten ut till Stora Barriärrevet. Bundaberg är en vacker stad, med sina koloniala byggnader. Ta en tur längs Burnett River. Simma eller fiska vid Elliot Heads. Dyk från Coral Cove och Innes Park eller spana efter kängurur på Woodgate Beach. Detta är bara några av attraktionerna längs Bundabergs 140 kilometer långa, orörda kustlinje. Från Bundaberg kan du också bege dig ut till öarna Lady Musgrave Island och Lady Elliot Island, där du kan se djävulsrockor.

Resa: Bundaberg till Rockhampton (3 timmar och 50 min och 318 km)

Från Bundaberg kan du resa norrut genom Gin Gin. Gör också gärna ett stopp i den natursköna staden 1770, uppkallad efter det år som den upptäcktes av Captain Cook. Ta också en avstickare inåt landet för en bushwalk i regnskogen i Cania Gorge National Park, och förundras över de gamla kratrarna i Eurimbula Nationalpark.

Som nästa stopp föreslår vi den gröna staden Gladstone, omgiven av tät regnskog, djupa raviner, vackra sjöar och härliga stränder. Efter stoppet i Gladstone kommer du till Rockhampton. Där kan du följa med på en båttur ut till Great Keppel Island. Du kan också snorkla vid Shelving Beach, Monkey Point eller Clam Bay och besöka den botaniska trädgården. När du har arbetat upp din aptit ordentligt är det kanske dags att se om Rockhampton gör skäl för sitt rykte som Beef Capital of Australia. Välj någon av de många restaurangerna och beställ en rejäl biff!

Resa: Rockhampton till Mackay (3 timmar 54 min och 336 km)

Från Rockhampton rekommenderar vi att du kör norrut via städerna Marlborough och Sarina till Mackay och Eungella National Park. Eungella är en av Queenslands största och mest spektakulära nationalparker, med dramatiska raviner och mäktig regnskog. Gör även förslagsvis ett stopp vid kalkstensgrottorna Capricorn Caves.

Precis när du har lämnat Rockhampton kanske du först vill göra en avstickare österut till den charmiga, tropiska byn Yeppoon. Yeppoon är porten till Capricorn Coast och Byfield National Park. Här kan du fågelskåda, vandra i regnskogen och fiska direkt från stranden.

Mackay går även under namnet Sugar Capital of Australia, för här odlas mängder av sockerrör. Från Mackay kan du göra dagsutflykter till Brampton Island eller Carlisle Islands i södra Whitsundays. Norr om Mackay ligger Cape Hillsborough National Park. Där kan du om du har tur få se det mycket skygga djuret platypus, men även möta possums, kängurur och echidnas.

Resa: Mackay till Airlie Beach (1 timme 52 min och 150 km)

Lämna Mackay via Bruce Highway. Vi rekommenderar att du startar tidigt för att nå fram till Airlie Beach i god tid. Airlie Beach är utgångspunkten för de 74 olika öarna i Whitsunday Islands, så här finns mycket att upptäcka!

På vägen mot Airlie Beach passerar du genom Proserpine, en dal som fick sitt namn efter Proserpina, den romerska fruktbarhetsgudinnan. Här finns en trevlig regnskogsvandring till Cedar Creek som du kan göra. Den är väl värd ett stopp även om Whitsunday Islands lockar.

Väl uppe i Airlie Beach kan du välja mellan utflykter till hundratals vackra öar vid Stora Barriärrevet. De tropiska öarna Hayman, Daydream och South Molle Island är några av de 74 öar som hör till Whitsundays. Den absolut mest omtalade är dock Whitehaven Beach, med sitt kristallklara vatten och sin orörda kvartssand. Sju härliga kilometer paradisstrand!

Resa: ReefSleep – heldagstur som går att förboka

Vill du ha en alldeles unik upplevelse vid Stora Barriärrevet? I så fall ska du parkera husbilen i två dagar och boka ReefSleep! Du åker med båt ut till revet och sover över till havs, antingen i swag (sovsäck under bar himmel) eller i hytt ute på en ponton, mitt ute på det Stora Barriärrevet. ReefSleep är en av de mest unika upplevelserna som Whitsundays har att erbjuda. När annars har du möjlighet att sova under bar himmel, 40 nautiska mil från kusten?

ReefSleep innebär två dagar och en natt på pontonen Reefworld vid Hardy Reef vid the Outer Great Barrier Reef. På eftermiddagen dag 1, när båten med alla dagsgäster lämnar revet, är du och övriga gäster (max 12 personer) helt ensamma ute på revet.

Denna tvådagarstur går från Airlie Beach kl 8 på morgonen, och du är tillbaka i land nästkommande dag kl 18.00. Turen är helt komplett, och inkluderar övernattning på Reefworld samt alla måltider under turen (förmiddags- och eftermiddagste/kaffe, två bufféluncher, en grillmiddag och en riklig frukost).

Detta är en magisk upplevelse som vi verkligen rekommenderar! Kontakta oss så hjälper vi dig att boka!

OBS! För barnfamiljer rekommenderar vi endagstur som innebär ö-hopp – dvs att man besöker från 2 till 4 olika öar på en dag – och lunch är inkluderat. Låter det intressant? Hör med oss så tar vi fram helt rätta turen för familjen.
Ca pris per vuxen 1 130kr.

Från Airlie Beach föreslår vi att du nu kör mot Townsville, Queenslands näst största stad. Resan går genom mangoplanteringar och gröna sockerrörsfält. Väl i Townsville kan du vandra längs strandpromenaden, njuta av den ljumma havsbrisen och kanske också ta en katamarantur till stränderna och nationalparkerna på Magnetic Island. I Conway National Park kan du till exempel vandra genom regnskog och mangroveträsk. Magnetic Island är också känd för sin stora koloni med koalor. Andra vackra öar att åka till är Orpheus Island och Bedarra Island.

Innan du utforskar Townsville som stad tycker vi att du ska passa på att besöka Castle Hill Lookout, där du får en fin panoramavy över Townsville och dess omgivningar. En annan sevärdhet i området är Wonderland, som med sin vattentunnel ger en bra inblick i det fascinerande och vackra livet under havsytan.

Resa: Townsville till Cairns (4 timmar 18 min och 348 km)

Den rutt vi föreslår i dag tar dig genom tolv nationalparker och förbi tjugo tropiska öar! Kör genom Charter Towers, ta en omväg till Paluma Nationalpark eller utforska våtmarkerna kring Tyoto nära Ingham. Besök Wallaman Falls, som är Australiens högsta vattenfall. Upptäck Hinchinbrook Island, som är Australiens största nationalparksö, eller promenera längs med Mission Beach. Kolla in alla art deco-byggnader i Innisfail och få en adrenalinkick med forsränning på Tully River. Har du tid föreslår vi även en tur in i Wooroonooran Nationalpark, där du kan se spektakulära vattenfall. Efter denna fullspäckade dag kommer du slutligen fram till Cairns, resans slutdestination.

Cairns

Cairns är inkörsporten till Tropical North Queensland. Hit reser varje år mängder av turister för att njuta av det tropiska klimatet, uppleva Stora Barriärrevet, kryssa bland de vackra öarna, segla, sola och bada, dyka och snorkla men också för att uppleva den tropiska regnskogen. Här finns mängder av aktiviteter för alla åldrar och smaker. Vi föreslår därför att ni stannar med husbilen i det här området resans sista två dagar. Utforska allt från regnskog till bergsbyar och enslig outback på egen hand.

Du kan också boka några dagar på en strandnära resort efter att du har lämnat tillbaka husbilen. Det kan vara skönt att koppla av i solstolen och ladda batterierna lite extra innan du flyger hem till Sverige igen.

Kampanjpriser och boka tidigt priser finns ofta tillgängliga så hör med oss om bästa pris på just din resa!

Från pris per dag är ca 1.200 till 2.000 kr per dag för en normalstor husbil med all utrustning och försäkring.

Tips!
Vi rekommenderar några hotellnätter i Sydney före husbilsresan. Dessa ingår inte i priset, men kontakta oss så ger vi dig ett prisförslag.

I resan ingår:

Fria kilometer
Envägshyra
Lokal moms
Försäkring som reducerar självrisken från 7 500 till 0 AUD
En flaska gas (PGO) som inte behöver påfyllas före återlämning
Extra förare
All utrustning till husbilen såsom köksutrustning (tallrikar, koppar, glas, knivar, gafflar, skedar, flasköppnare, grytor, kastruller, tekokare, brödrost, kökshanddukar)
Sängkläder som inkluderar kudde, örngott, täcke, lakan och handdukar
Dygnetruntbemannad kundtjänst
Karta över Australien med tips och information
Picknickbord och stolar
Bilbarnstolar (måste beställas vid bokning)

Höjdpunkter

Flexibel rundresa med husbil – var din egen reseledare
Utforska vackra östkusten från Sydney till Cairns
Upplev några av Australiens vackraste nationalparker
Sola, bada, dyk och snorkla i tropiska paradis
ReefSleep – möjlighet att övernatta vid Stora Barriärrevet
Fri och flexibel husbilsresa i Australien

Är du nyfiken på Australiens vackra östkust och tropiska norr? Kuststräckan mellan Sydney och Cairns är en av Australiens mest populära rutter. Här ger vi förslag på hur du kan utforska den helt på egen hand, med husbil.

Under resan upplever du flera av Queenslands absoluta höjdpunkter, till exempel Stora Barriärrevet, vackra Whitsunday Islands och mäktiga nationalparker som Hinchinbrook och Dorrigo Plateau. Se dagsprogrammet här som ren inspiration, där du kan hämta idéer om sevärdheter och aktiviteter längs vägen. Väl på plats bestämmer du själv rutten.

I vårt förslag reser man mellan Sydney och Cairns med det går självklart bra att resa mellan vilka områden man vill. Man kan hämta ut husbilen i till exempel Brisbane och lämna den i Melbourne eller, Sydney och Adelaide. Hela upplägget kan anpassas exakt efter dina önskemål. Kontakta oss så hjälper vi dig att skräddarsy din husbilsresa i Australien.

Denna resa passar både stora och små, och för barnfamiljer är priset extra fördelaktigt. Denna resa är också perfekt för dig som vill resa helt fritt och ha allt obokat. Det finns gott om campingplatser att välja

När du planerar att hyra husbil i Australien är det några saker du bör tänka på.

Körkort
Du måste ha ett internationellt körkort. Du kan beställa ditt internationella körkort hos Motormännen. Tänk på att beställa i god tid före avresan.

Ålder
Du måste vara minst 21 år och ha ett giltigt körkort för att hyra bil i Australien. Är du 75 år eller äldre rekommenderar vi att du tar med ett läkarintyg som intygar att du är vid god hälsa och kan köra bil.

Deposition
Depositionen för husbilar är 250 AUD. Dessa pengar återfås när du återlämnar husbilen i felfritt skick.

Minimihyra
Minimihyra för husbil i Australien är 7 dagar.

Husbilsmodeller
Det finns flera husbilsmodeller att välja mellan.

Du kanske också är intresserad av

Du kanske också är intresserad av våra Temaresor